TwitterFacebook

CONTACT

NIEUWSBRIEF

MEELOPEN

WIN AL ONZE WANDELGIDSEN

Nieuwsbrief 12-04-2024

Wandelen naar het hart van Flevoland (2014)
Wandelen door Flevoland is afwisselend: de planmatige, strakke en consequente inrichting van het landschap zorgt ervoor dat iedere afwijking van het stramien in het oog springt. Een knik in de weg, kromming in de dijk of een verdwaalde boerderij. De wandelaar heeft de tijd en de rust om alle details de aandacht te geven die ze verdienen. Ondertussen kan hij mijmeren en zijn hoofd leeg maken zonder bang te hoeven zijn de weg kwijt te raken want de routebeschrijvingen zijn van een verhelderende eenvoud. Maarten Metz en Lourens Vellinga kunnen het weten. Al meer dan 30 jaar wandelen zij jaarlijks minstens vier keer door Flevoland. Zij worden op hun uitstapjes naar het Nieuwe Land steevast vergezeld door een grote schare trouwe meelopers.
Onze ramsj vind je hier!


Een kloeken dagmarsch (2015)
Jacobus Craandijk (1834-1912) was de eerste wandelaar die vrijwel heel Nederland te voet doorkruiste en daar uitgebreid verslag van deed. De acht delen van zijn Wandelingen door Nederland met pen en potlood vormen een standaardwerk waar wandelauteurs tot op de dag van vandaag uit citeren. Craandijk preekte voor de doopsgezinde gemeenten van Borne, Rotterdam en Haarlem, landelijk werd hij bekend als de wandelende dominee. In zijn voetsporen kreeg het wandeltoerisme in Nederland gestalte.  In 2012 herontdekt reisjournalist en -auteur Flip van Doorn de verslagen van wandelpionier Jacobus Craandijk. Tot zijn verrassing bleek de wandelende dominee bovendien zijn verre oudoom te zijn. Van Doorn komt tot de conclusie dat zeker driekwart van de bijna negentig beschreven wandelingen vandaag nog na te lopen is. 
Onze ramsj vind je hier!


De Loop van de Rijn (2016)
Op de lagere school hebben we allemaal geleerd dat de Rijn bij Lobith ons land binnenkomt. Niets is echter minder waar. In het dorpje Spijk weten ze wel beter. Er wordt met de Rijn trouwens wel vaker een loopje genomen. Vlak voor Nijmegen en later ter hoogte van Wijk bij Duurstede raakt ze nog tweemaal haar naam kwijt. Waar de rivier als een machtige brede stroom Duitsland verlaat, eindigt ze in Katwijk via een betonnen duiker in de Noordzee als een miezerig stroompje. Loek en Irene Heskes zijn ervaren routemakers en wonen bovendien aan de Rijn. Vanuit Alphen zochten ze begin en eind van 'hun' Rijn op. De mooiste stukken langs de oevers hebben ze verwerkt in 12 afwisselende rondwandelingen van gemiddeld 15 kilometer.  
Onze ramsj vind je hier!