TwitterFacebook

CONTACT

NIEUWSBRIEF

MEELOPEN

WIN AL ONZE WANDELGIDSEN

Nieuwsbrief 09-04-2021

Bergwandelen in Nederland
In november 2007 verscheen onze eerste wandelgids: De mooiste bergwandelingen van Nederland. Rob Wolfs, Rutger Burgers en Sietske de Vet liepen al een tijdje met het idee te leuren bij een echte uitgever maar die hapte niet echt toe. Een gemiste kans?

"Vergeet die andere uitgever", riepen wij tegen het drietal neder-alpinisten, "wij gaan met jullie de Nederlandse bergen in!". En dat hebben we geweten want we hebben sindsdien nooit meer zó veel exemplaren van een wandelgids verkocht. Vorig jaar passeerden we met de vijfde druk de magische grens van 10.000 exemplaren. Als je ze allemaal op elkaar stapelt kom je ruim boven de Lemelerberg uit!

Bergwandelen is hot in Nederland. Voor bewoners van het vlakke land hebben die rimpelingen iets heel aantrekkelijks. Elke bult die ook maar een paar meter boven het maaiveld uitsteekt vind je in de Bosatlas. Zijn wij NEDERlanders gefrustreerd omdat we geen bergen hebben?

In navolging van onze bergwandelgids verscheen in 2010 bij OnTrack de gids Hoogtepunten van Nederland. Hoewel niet helemaal origineel was het best wel aardig maar het bleef bij één enkele druk. Zowel de gids als de bijbehorende website bestaan niet meer.  Op tweedehandsboekensites kun je zo nu en dan nog een exemplaar van het gidsje kopen.

Lang bleef het stil. Totdat de coronacrisis ons overviel. We mogen het land niet meer uit en het gemis van de bergen komt - zowel in de zomer als in de winter - hard aan. De bergen lonken in de verte en vol melancholie bladeren we door de fotoalbums van eerdere bergwandelvakanties. Maar gelukkig is er volop kans op het echte bergwandelgevoel in de Lage Landen.

Dutch Mountain Trail (en de Seven Summits)
Gelukkig is er op bergwandelgebied genoeg te beleven in Nederland - ook al is het dan met enige fantasie. Een ware hype op dit moment is de Dutch Mountain Trail. Naar aanleiding van het niet doorgaan van de tiende editie van het Dutch Mountain Film Festival werd de Dutch Mountain Trail uitgezet: met 2000 hoogtemeters over een afstand van net 100 kilometer de zwaarste wandeling van Nederland. Een mooi initiatief en een mooi gidsje. We hadden het maar wat graag zelf willen maken.

Nog meer Zuid-Limburg
Iets minder stijl en woest dan de Dutch Mountain Trail is het Krijtlandpad. Maar niet minder fraai. Een gemarkeerde rondgang door het Limburgse Heuvelland van Maastricht naar Vaals en weer terug. Met 91 kilometers is het Krijtlandpad prima in 3 á 4 dagen te doen. Uw uitgever ging u al voor. Voor dagwandelingen in de bergen van Zuid-Limburg bevelen we het Trage Tochten gidsje Lopen door Limburgs Heuvelland aan dat Rutger Burgers en Rob Wolfs voor onze uitgeverij maakten.

Andere bergen in Nederland
Helaas wordt het door al die pseudo-bergbeklimmers wel erg druk in Zuid-Limburg. Daarom wijzen we onze lezers er graag op dat je ook in Midden-Nederland uitstekend van het reliëf in het landschap kunt genieten. Beklim de Amerongse Berg (de hoogste berg van de Heuvelrug) uit Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug. Of loop met de gids Wandelen op de Twentse Wallen naar de hoogste toppen van Overijssel en geniet van de mooie vergezichten en een lekkere plak krentewegge.