TwitterFacebook

CONTACT

NIEUWSBRIEF

MEELOPEN

WIN AL ONZE WANDELGIDSEN

Nieuwsbrief 20-05-2021

Wandel door Drenthe met uitgever Vellinga
Uitgever Vellinga houdt erg van wandelen. Daarom is hij ook uitgever van wandelgidsen geworden. De liefde voor het wandelen is hem met de paplepel ingegoten. Van jongs af aan sleepten zijn ouders hem door Nederland en eens per jaar ook nog 2 weken door de bergen.

Uitgever Vellinga komt uit het Hoge Noorden en voelt zich thuis in grote open en lege landschappen. Deze rechtgeaarde Fries wandelt graag in de provincie Drenthe. Al ruim voor zijn dertigste verjaardag doorkruiste hij deze provincie van Noord naar Zuid over het Pieterpad. En toen hij in 2007 uitgever van wandelgidsen werd stond een Drentse gids hoog op zijn verlanglijstje. Toch duurde het nog 20 wandelgidsen voordat in 2015 de gids Dwalen door Drenthe verscheen.

Commercieel gezien was Drenthe niet de meest interessante provincie voor de startende wandelgidsenuitgever. Er gaan veel meer mensen wandelen op de Veluwe of op de Utrechtse Heuvelrug. Drenthe heeft nog steeds het imago van een provincie waar senioren op elektrische fietsen doorheen snorren.

Gelukkig staat Drenthe inmiddels aardig op de kaart bij de uitgeverij. Na Dwalen door Drenthe verscheen Weldadig Wandelen, een cultuurhistorische wandelgids langs de 7 voor UNESCO genomineerde Koloniën van Weldadigheid. Een aantal routes uit deze gidsen loopt door Drenthe en aangrenzende arme streken in Friesland en Overijssel.

Op dit moment neemt uitgever Vellinga in zijn vrije tijd het Drenthepad onderhanden. Dit spaghettiparcours van 329 kilometer laat de wandelaar alle gezichten van Drenthe zien. Mooi en pure onthaasting!

Dwalen door Drenthe
In 2015 verscheen de vijfde wandelgids van Zandpadgarantieman Rob Wolfs: Dwalen door Drenthe. We houden wel van allitererende titels op de uitgeverij. Het behalen van een hoog percentage zandpadgarantie was op de Drentse gronden natuurlijk geen enkele uitdaging, maar de kwaliteit van de wandelingen lijdt daar geen moment onder. En wandelen in Drenthe was toch nog populairder dan we dachten want van deze gids verscheen alweer een derde druk. Dwaal mee door Drenthe en geniet van de weidse leegheid van de grenzeloze vlakten.

Weldadig Wandelen
De Koloniën van Weldadigheid zagen het licht in het begin van de 19e eeuw op initiatief van luitenant Johannes van den Bosch. Deze oud-militair was erg begaan met het miserabele lot van arme burgers in het berooide Nederland zo vlak na de Franse Tijd. Een werkzaam leven op het platteland zou goed zijn voor de sloebers uit de steden. Op de grens van Drenthe, Overijssel en Friesland wachtten grote stukken land op ontginning. Wim Huijser en Rob Wolfs voeren je met Weldadig Wandelen door het  landschap en de geschiedenis van het pauperparadijs.

Het Drenthepad
Het Drenthepad is een streekpad in Drenthe van het NIVON. Als een lang lint kronkelt het door Drenthe: over de Hondsrug, door bos en hei en uitgestrekte veengebieden. Het pad doorkruist maar liefst drie Nationale Parken. Het pad is 329 kilometer lang. Als wandelaar kun je er dus wel even mee vooruit. Gelukkig is de provincie Drenthe in toeristisch oogpunt goed uitgerust. Regelmatig komt de wandelaar langs aantrekkelijke uitspanningen voor een hoognodige verfrissing. En anders is er altijd wel een hunebed om bij uit te rusten.