TwitterFacebook

CONTACT

NIEUWSBRIEF

MEELOPEN

WIN AL ONZE WANDELGIDSEN

Nieuwsbrief 22-10-2020

Lekker wandelen mag en kan altijd en overal
Het is zover: de tweede lockdown. De eerste was voor veel Nederlanders reden om (liefst zo dicht mogelijk in de buurt van huis) aan de wandel te gaan. En dat hebben we gemerkt, want onze wandelgidsen waren niet aan te slepen. Gelukkig hebben we inmiddels de boel weer aardig onder controle op de uitgeverij en zijn de voorraden weer helemaal op niveau.

Ondanks alle corona-ellende zijn we blij met alle blijken van waardering van wandelaars en kopers van onze wandelgidsen. Zoveel belangstelling hadden we niet verwacht toen we in november 2007 onze allereerste gids De mooiste bergwandelingen van Nederland lanceerden. Inmiddels zijn we pakweg 60 wandelgidsen verder en sjouwen we ons nog maandelijks een breuk met dozen vol nieuwe gidsen naar onze zolder in Velp. 

We hebben inmiddels een aantal goede auteurs om ons heen verzameld en regelmatig komen er ook weer nieuwe kandidaat-auteurs bij ons langs met ideeën en die heten we natuurlijk hartelijk welkom. Zonder nieuwe auteurs kunnen wij natuurlijk geen mooie wandelgidsen blijven uitgeven. 

Maar er zijn ook routemakers die op eigen kracht gidsen uitgeven. Hetzij omdat wij geen tijd of (financiële) mogelijkheden hebben om het te doen maar soms ook omdat ze te eigenwijs zijn. En dat vinden wij dan weer heel leuk, want dat waren wij destijds ook toen we met het uitgeven van wandelgidsen begonnen. En nog steeds roeien we regelmatig met de riemen tegen de stroom op om onze wandelaars net dat weggetje te wijzen waar anderen aan voorbij gaan.

Hieronder presenteren we een aantal van die eigenwijze gidsenmakers die in hetzelfde schuitje zitten. Wij vinden het leuk wat ze doen en zetten ze graag in de schijnwerpers. 

Wandelen rond Ede
Onlangs kregen we bezoek op het hoofdkantoor van Pieter Metz. Pieter (en zijn vrouw Coby) waren trouwe meelopers van de uitgeverij. Pieter heeft in die tijd onvoldoende afstand gehouden want we schijnen hem te hebben besmet met het 'wandelgidsenmakersvirus' (en Coby ook). Rond Ede treffen we veel mooie en gevarieerde natuurgebieden aan.  Prachtige landgoederen, stuifzandgebieden, heidevelden, bossen en landbouwgronden. In zijn gids 'Wandelen rond Ede' staan 15 mooie wandelingen met fraaie foto's en leuke en praktische achtergrondinformatie. Meer informatie en bestellen op www.geografischwandelen.nl

De oudste wandelgids van Nederland
Begin 1900 wilde de ANWB het wandeltoerisme bevorderen. De eerste lange afstandswandelingen werden uitgezet onder de naam Bondswandelingen. De route van Amsterdam naar Arnhem was in 1914 de eerste. Ruim 100 jaar later gaat boswachter Ellen Luijks op zoek naar de paden van toen en bekijkt ze hoe ons land in die tijd is veranderd. Al wandelend passeert Ellen veel interessante plekken vol rijke historie of rustgevende natuur. Haar remake van deze oude wandelgids vind je op www.wandelboswachterellen.nl

Wandelen langs de Bossche Linie van 1629
In 1629 lukt het Frederik Hendrik om s-Hertogenbosch op de Spanjaarden te veroveren. Daarvoor legt hij in een half jaar tijd met dertigduizend manschappen een Linie van 50 kilometer aan om de stad. Deze Linie is het uitgangspunt van een verrassende wandeltocht om en door 's-Hertogenbosch en verbindt als een lint de bijzondere en gevarieerde natuur rond de stad. De Paadjesmakers maakten een mooie gids over deze linie: Wandelgids Linie 1629. Eerder maakten de Paadjesmakers de mooie gids Wandelen in de omgeving van s-Hertogenbosch.