TwitterFacebook

CONTACT

NIEUWSBRIEF

MEELOPEN

WIN AL ONZE WANDELGIDSEN

Nieuwsbrief 17-08-2019

Wandelen door Werelderfgoed

Met deze wandelgids maken routemaker Rob Wolfs en publicist Wim Huijser de wandelaar deelgenoot van de strijd tegen de armoede, die Johannes van den Bosch begin negentiende eeuw met de oprichting van de Koloniën van Weldadigheid voor ogen had. Het leed van de paupers -de armoedzaaiers die vanuit de steden tewerkgesteld werden op de schrale grond- echoot nog over de prachtige Drentse, Friese en Belgisch Kempense velden. We zwerven met deze gids door de bossen langs gestichten, koloniehuisjes en -kerkjes door prachtige bomenlanen en langs vaarten waarin het zweet van de kolonisten nog maar nauwelijks is opgelost.

In 2017 werden de Koloniën van Weldadigheid vanwege hun unieke cultuurhistorische waarde door de Nederlandse regering voorgedragen voor plaatsing op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In de zomer van 2020 wordt definitief besloten of deze nominatie wordt toegekend. Ondertussen zijn de Koloniën ook voorgedragen bij de Europese Commissie voor de titel Europees Erfgoedlabel. Na het maken van deze wandelgids moet de toekenning daarvan volgens de auteurs nog slechts een formaliteit zijn ...

BESTEL DEZE GIDS MET KORTING ...

'Weldadig wandelen' verschijnt op 31 augustus maar kan nu al besteld worden voor slechts € 10,- (na 31 augustus geldt de landelijke winkelprijs van € 16,95). Een kortingscode is niet nodig! En als u tegelijk nog een tweede gids (dezelfde óf een andere) bestelt betaalt u geen verzendkosten! Uw (eventueel gecombineerde) bestelling wordt z.s.m. ná 31 augustus verstuurd. 

De makers
Wim Huijser (links) (1960) is schrijver en publicist op het snijvlak van geschiedenis, literatuur en landschap. Het liefst schrijft hij over de ontwikkelingen in het Nederlandse cultuurlandschap en de invloed daarvan op de mens. 

Rob Wolfs (rechts) (1951) is routemaker pur sang. Als geestelijk vader van de Trage Tochten struint hij heel Nederland af. Vanaf 2006 schrijft hij wandelgidsen voor uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Samen schreven ze in 2017 de gids Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse.  


Stichting Weldadig Oord
Deze wandelgids werd mogelijk gemaakt door de gemeenten Steenwijkerland, Weststellingwerf en Westerveld. De Stichting Weldadig Oord was namens hen opdrachtgever voor Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

In de Stichting Weldadig Oord zijn meer dan 50 recreatieve en toeristische ondernemers uit de Vrije Koloniën van Weldadigheid verenigd: Frederiksoord, Willemsoord en Wilhelminaoord. Zij hebben zich ten doel gesteld om het unieke verhaal van dit gebied uit te dragen, het gebied nog meer op de kaart te zetten en u een gastvrij en weldadig verblijf te geven. U bent van harte welkom in de Weldadige Oorden: ze vormen een prima uitvalsbasis voor de wandelingen. Welkom toen, welkom nu!  


Een internationale wandelgids
De Maatschappij van Weldadigheid koopt vanaf 1818 grote, onontgonnen stukken land. Daar worden in zeven jaar tijd zeven Koloniën van Weldadigheid opgericht: vijf in het noorden van Nederland en  twee in het zuiden, in wat nu de Belgische Kempen zijn. België maakte toen nog deel uit van de Nederlanden.

Zo verspreid als de Koloniën van Weldadigheid zijn, zo verspreid zijn ook de wandelingen in deze gids. Een ware ontdekkingsreis in het spoor van de paupers. Het loont absoluut de moeite om de grens over te steken om de koloniën Wortel en Merksplas met hun heel eigen karakter te ontdekken.