TwitterFacebook

CONTACT

NIEUWSBRIEF

MEELOPEN

WIN AL ONZE WANDELGIDSEN

Nieuwsbrief 25-03-2021

Wat wordt de Wandelroute van het jaar 2021
Wij weten hoe het voelt: de spanning, slecht slapen, stress, nagelbijten, etcetera. Worden we Wandelroute van het jaar 2021 of gaat deze prestigieuze prijs naar een van de concurrenten. Onze uitgeverij dingt dit jaar niet mee maar we leven intens mee met de kandidaten op de shortlist.

Na een eerste selectie door een strenge maar rechtvaardige jury zijn de volgende kandidaten op de shortlist overgebleven. Lees hier het persbericht.

1. Wandelnetwerk 'de Merode'
2. Lange Afstandswandeling RivierPark Maasvallei
3. Streekpad Westfriese Omringdijk
4. Pad van de Vrijheid
5. Te Voet met boswachter Ellen: Oude Bondswandeling van Nijmegen naar Plasmolen en terug

We denken nog vaak aan onze eigen glorieuze tijden terug. In 2014 begon het met onze gids Kroeglopers van Rutger Burgers en Menno Zeeman. Na wekenlang in spanning kwam de jury er niet uit: we moesten de Wandeltrofee delen met Het Watersnoodpad. 

Een jaar later in 2015 hadden we vele slapeloze nachten voor we eindelijk te horen kregen dat De mooiste boswandelingen van Nederland van Jan Ensing overtuigend prijswinnaar werd. 

Voor de jury was de maat daarna even vol. De jarenlange hegemonie van onze uitgeverij was niet goed voor de competitie. In 2016 moesten we het doen met een inderhaast in het leven geroepen oeuvreprijs: de Gouden Wandelschoen. De trofee bestond uit een versleten goudgespoten schoen van de voorzitter van de jury. De inderhaast met plakletters aangebrachte tekst maakte het mooi af. Wat waren we trots! De Wandeltrofee was dat jaar voor Geopaden op de Stuwwal.

Gelukkig keerden we snel weer terug op het (inmiddels internationale) podium: Alex Buis won in Gent met de 277 kilometer lange Een wandeling rondom Zuid-Limburg de Wandeltrofee 2018.

Inmiddels aardig gewend aan de geur van succes reden we twee jaar later met een Zeeuwse delegatie opnieuw naar Gent, maar Walcherse Wandelingen viel helaas niet in de prijzen. In de jaren daarna hebben we de shortlist helaas niet meer gehaald. Onze nieuwe gidsen voldeden niet meer aan het criterium dat er een meerdaagse aaneengesloten route in moest zijn opgenomen.

Op de shortlist voor dit jaar staan vijf kandidaten: twee (Belgische) wandelnetwerken en drie Nederlandse routes. De drie Nederlandse kandidaten hebben behalve een mooie route ook nog een bijbehorende wandelgids uitgebracht. Gewoon op papier zoals het hoort. Hieronder staan ze en we nodigen u van harte uit ze met elkaar te vergelijken.

We wensen alle kandidaten voor de prijs veel succes in deze zenuwslopende afvalrace. Wij weten hoe het voelt!

Pad van de Vrijheid
Het Pad van de Vrijheid is een thematische wandelroute van ongeveer 150 kilometer waarin de oorlog centraal staat. De route begint en eindigt in Wageningen en voert langs plekken die aan de oorlog herinneren. Onze auteur Wim Huijser schreef er aan mee. Het is een mooi kloek boekwerk voor een mooie prijs: een terechte kandidaat. Onze complimenten aan Uitgeverij Blauwdruk. Enige minpuntjes zijn het gewicht en de omvang van de gids: hij past nauwelijks door de brievenbus en je wandelbroek zakt af als je hem in je broekzak stopt.

Streekpad Westfriese Omringdijk
Onze collegae van wandelnet maakten een mooi nieuw streekpad in Noord-Holland. Het Streekpad Westfriese Omringdijk voert je over dijken, kades en door polders en laat je veel mooie historische plaatsen zien zoals Enkhuizen, Hoorn en Medemblik. Het handzame gidsje wordt opgeleukt met frisse foto's waarop Wandelvrouw (uit Enkhuizen) en haar dagelijkse wandelmaatje figureren. We gunnen Wandelnet de prijs natuurlijk van harte maar ze stonden - net als wij - al vaker op het podium dus misschien wordt het deze keer tijd voor een andere winnaar. Maar niets ten nadele van hun gidsje natuurlijk!

Boswachter Ellen
En dan is er opeens een nieuwe ster aan het firmament. Naast de degelijke Uitgeverij Blauwdruk en het al jaren bestaande Wandelnet is er dan opeens de wandelende boswachter Ellen Luijks. Ellen duikelde een aantal jaren geleden op een rommelmarktje een paar mooie honderd jaar oude ANWB-wandelgidsjes op de kop en begon daar eigentijdse interpretaties op te maken. Erg origineel! En ze maakt daar in eigen beheer mooie compacte wandelgidsjes van waaronder een herontdekking van een oude boswandeling van Nijmegen naar Plasmolen en terug.